Du använder Internet Explorer - en gammal och ouppdaterad webbläsare. Uppdatera eller använd en annan webbläsare (Chrome, Edge, Safari, Mozilla Firefox) för att förbättra din upplevelse.

Vasa Värme hälsar på hos Mirror i Kalix

Vi tar en kaffe med Martin Spegel, marknadsansvarig på it-företaget Mirror i Kalix.

Medan vattnet från vår fjärrvärmeanläggning sprider värme i lokalerna, utvecklar man här programvaror, IT-system, appar och e-handelslösningar. Man skapar webbsidor, bygger molntjänster, lägger upp digitala strategier och levererar drift-, service- och backup-tjänster. På det viset är Mirror en lite udda fågel i IT-sammanhang.

– Det är långt mellan konsultföretagen här uppe, så för oss har det varit en styrka att kunna möta olika behov, säger Martin Spegel som är marknadsansvarig, delägare och medlem av familjen som en gång grundade bolaget.

Den snabbtänkta har säkert vid det här laget listat ut varför företaget heter just Mirror. Vi andra får en chans till här:

– Min pappa, Folke Spegel startade Mirror 1991. Sedan dess har verksamheten vuxit och förgrenats. Och det är till största delen kunderna, deras önskemål och behov som har styrt vår utveckling, säger Martin.

Gott om folk

Mirror har i dag ett trettiotal anställda. Några av dem har byggt webbsidan du läser den här texten på. Andra jobbar som it-tekniker, systemutvecklare, projektledare och kommunikatörer. Eftersom IT-kompetens är en hett efterfrågad och knapp resurs överallt, kan man ju undra hur det ser ut med kompetensförsörjningen här i löjrommens Mecka – Kalix.

– Det ser bra ut. Vi jobbar mycket med att tydliggöra vår företagskultur och har varit bra på att attrahera duktiga människor. Kalix är en trygg och trevlig plats att bo på och här kan man leva ett enkelt och okomplicerat liv. Vi har fyra sköna årstider och en väl fungerande arbetsmarknad, så nog finns det bra folk alltid, säger Martin.

Fullt upp

Mirror har sin bas i Kalix och två mindre kontor, ett i Luleå och ett i Stockholm. Ungefär hälften av företagets kunder är lokala eller regionala. Resten finns runt om i Sverige och utomlands.

– Det är ingen brist på uppdrag. Kunderna behöver hela tiden fler och nya saker. Äldre lösningar ska uppgraderas och moderniseras och nya kommer till. Det finns helt enkelt hur mycket som helst att göra i den här branschen, säger Martin.

Och hur konstigt det än låter är det just det som är en av Mirrors stora utmaningar.

– Att vi har många ben att stå på ger oss stabilitet och gör oss mindre konjunkturkänsliga. Men det förutsätter också att vi håller oss i framkant på många olika områden. Vägen framåt är att vi blir vassare, djupare och smalare. På sikt behöver vi helt enkelt bli mer selektiva med vad vi gör och åt vilka vi gör det, säger han.

Vi på Vasa Värme hoppas förstås att vi inte tillhör dem som kan komma att hamna ute i kylan.

06 Dec 2019 Vi hälsar på hos...