Du använder Internet Explorer - en gammal och ouppdaterad webbläsare. Uppdatera eller använd en annan webbläsare (Chrome, Edge, Safari, Mozilla Firefox) för att förbättra din upplevelse.

Vasa Värme hälsar på hos MTEK i Alfta

Vi får en pratstund Henrik Bergman, COO på MTEK Industry i Alfta.

Henrik Berman går med raska steg mot den av fjärrvärme uppvärmda industribyggnaden på Västra Ösavägen i Alfta. Han har just gjort en av sina många resor till det snabbväxande teknikföretaget MTEKs huvudkontor i Hälsingland.

Trots att Henrik har en bit till jobbet har han inget att invända mot att företagets VD och grundare Mattias Andersson bestämde sig för att lägga sitt hightech-bolag just här.
– Jag förstår precis hur han tänker. Han har jobbat i över 60 länder och lärt sig massor om produktionsteknik. Nu har han tagit med sig sin kunskap och sina unika idéer hem till Alfta, där han har sina rötter. Och här finns det som behövs för att bygga ett vasst, internationellt företaget: vi hittar den kompetens vi behöver eftersom vi kan erbjuda duktiga människor en spännande internationell karriär, vi har ett utmärk samarbete med kommunen och regionen och vi kan verka i bra miljö i industricentrat i Alfta, säger han.

Finmontering med robotar

MTEK utvecklar och säljer mjuk- och hårdvara till världsunika realtidslösningar för kollaborativ produktion. Företaget fokuserar på adaptiv automation, där robotar monterar små delar i digitaliserade och virtualiserade produktionsflöden. Med MTEKs teknik innanför västen kan robotarna utföra arbetsuppgifter som ställer höga krav på finmotorik och möjliggör en produktion med kortare omställnings- och ledtider, färre fel, större flexibilitet och mindre tidskrävande programmering.
– Det speciella med vår teknik är att den kan ersätta många av de monotona arbeten som i dag utförs i låglöneländer. Med våra lösningar kan komponentmontering göras billigare och effektivare. Det betyder att företag i högkostnadsländer som Sverige kommer kunna plocka hem produktionen, närmare sina kunder och utvecklingsavdelningar, säger Henrik.

Stark tillväxt

Just nu växer MTEK så det knakar. I början på 2018 var åtta personer verksamma i bolaget. I dag är de 35. I somras fick expansionen en extra skjuts när industrijätten ABB samt den regionala delen av Almi Invest tillsammans investerade i bolaget för att underlätta etableringen på världsmarknaden.

  • Det här betyder att vi kan öka våra försäljningsinsatser ytterligare och vi fortsätter att jobba mot stora industriföretag med verksamhet i Baltikum, Östeuropa och Sverige, säger Henrik.

MTEK har en spännande resa framför sig och från skogsbrynet i Alfta tar man nu sats för att erövra världen.

  • Hittills har mycket handlat om att utveckla och förfina tekniken. Nu har vi resurser att på allvar ge oss ut på de internationella marknaderna. Vi kommer ha kunder över stora delar av världen, men självklart kommer huvudkontoret och vår centrala utveckling fortfarande att ligga kvar här i Alfta, säger Henrik Bergman.
21 Apr 2020 Vi hälsar på hos...