Du använder Internet Explorer - en gammal och ouppdaterad webbläsare. Uppdatera eller använd en annan webbläsare (Chrome, Edge, Safari, Mozilla Firefox) för att förbättra din upplevelse.

Skaffa fjärrvärme - steg för steg

Det är enkelt att ansluta sig till våra fjärrvärmesystem. Här förklarar vi hur det går till, hela vägen från intresseanmälan till installation.

Villkor 1: Ort

Vasa Värme levererar idag fjärrvärme på följande orter: Kalix, Edsbyn, Alfta, Ekerö, Malmköping och Krokek. Om din fastighet ligger i någon av dessa tätorter kan du vända dig direkt till vår kundtjänst för offert.

Om din fastighet finns på annan ort, ber vi dig istället ta kontakt med det lokala fjärrvärmebolaget för att höra om vad de kan erbjuda.

Om din fastighet finns på en ort som saknar fjärrvärme så kan vi vara intresserade av att medverka till anläggandet av nytt fjärrvärmesystem, men kundunderlaget måste då uppnå en viss volym för att det skall vara lönsamt. Det krävs åtminstone ett flertal hyresfastigheter eller större lokaler. Att anlägga ett nytt fjärrvärmenät enbart baserat på villakunder lönar sig sällan för någondera parten.

Villkor 2: Ditt nuvarande uppvärmningssystem

Om din fastighet idag har ett vattenburet uppvärmningssystem så kan du ansluta dig till något av våra fjärrvärmenät.

Om din fastighet saknar vattenburet uppvärmningssystem så tillkommer en hög kostnad för att installera sådant. På lång sikt är detta lönsamt eftersom det oftast betyder att du idag har en hög uppvärmningskostnad med direktverkande el.

Du bör då fundera på om du är beredd att ta denna investering som för de allra flesta behöver finansieras med lån.

Vi kan inte hjälpa dig med att installera vattenburet uppvärmningssystem.

Så här går det till

1. Kontakta oss för offert!

När du konstaterat att din fastighet ligger i ort där vi kan leverera och du förvissat dig om att du har (eller kommer att installera) ett vattenburet uppvärmningssystem kan du kontakta oss för att få en offert.

Det är bra om du har tänkt igenom följande:

 • Hur stort är ditt uppvärmningsbehov (MWh/år)?
  Många kunder har svårt att svara på denna fråga men vi kan hjälpa dig att göra en uppskattning.
   
 • Vill du ha hjälp med att gräva på din fastighet eller vill du vill göra det själv?
  Vi tar alltid ansvar för alla grävarbeten fram till tomtgränsen. Fjärrvärmeanslutningen görs alltid under mark på frostfritt djup.
   
 • Var på byggnaden vill du att fjärrvärmen ska dras in?
  Vanligen vill man ha fjärrvärmen indragen till den plats där den befintliga värmekällan är placerad idag. Detta är oftast möjligt. Om inte, så finns det sätt att lösa detta.
   
 • När önskar du få din första leverans? 
  Tänk på att det kan bli ledtider speciellt om du har en gammal oljepanna (och oljetank), värmepump etc. som måste demonteras och fraktas bort. Detta måste du hantera själv.
2. Vill du ändra något i ditt vattenburna uppvärmningssystem?

Om du väljer att installera fjärrvärme kan det också vara värt att fundera över om det är något i ditt uppvärmningssystem som du vill ändra på. Det kan vara idé att göra detta i samband med bytet till fjärrvärme. Några exempel:

 • Ersätta expansionskärl med s k tryckkärl
 • Byta ut feldimensionerade va-stammar eller -rör.
 • Byta ut feldimensionerade radiatorer
 • Sätta in ytterligare eller avlägsna onödiga radiatorer

För att göra dessa förändringar måste du själv anlita en VVS-installatör. Vasa Värme kan inte hjälpa dig med detta.

3. Beställ och planera!

Ta kontakt med Vasa Värme för att beställa installation och planera in de arbeten som ska göras.

4. Markarbete och grävning

Om du väljer att själv ombesörja grävarbetena på din fastighet gäller att kolla först och gräva sen!

Om du ska göra markarbeten måste du först ta reda på vad som finns i marken. På så sätt undviker man onödiga skador på befintliga fjärrvärmeledningar, elkablar, telekablar, fiberkablar, vattenledningar, avloppsledningar etc.  med påföljande ersättningskrav.

Här finner du ledningsinformation för respektive anläggning:

Registrera dig gratis hos Ledningskollen.se i god tid innan markarbetet påbörjas. Ledningskollen är en webbtjänst som är till för alla dem som ska utföra markarbeten – privatpersoner, myndigheter, kommuner, organisationer och företag. Alla ledningsägare som är med i Ledningskollen nås av den förfrågan du skickar ut.

Kontakta gärna kundservice så hjälper vi till.

5. Avlägsna din nuvarande värmekälla

Du måste först se till att avlägsna din befintliga värmekälla innan vi kan komma och koppla in fjärrvärmen hos dig. Även med god planering kan detta ta några dagar, speciellt om du idag har oljeeldning.

6. Genomför andra ändringar i ditt värmesystem

Om du valt att göra förändringar enligt punkt 2 är det dags att genomföra dem nu.

7. Anslutning och installation av fjärrvärme

Själva anslutningen och installationen av din fjärrvärme inne i fastigheten tar normalt bara några timmar att göra. Du kommer att kunna få din första leverans av fjärrvärme redan samma dag. 

Varmt välkommen som fjärrvärmekund hos oss!